Les misérables book pdf

Hugo had vanaf 1842 aan het boek les misérables book pdf. Jean Valjean, een man die 19 jaar in een strafkamp heeft gezeten om het stelen van een brood, met strafverlenging vanwege diverse vluchtpogingen. Na zijn vrijlating in 1815 ontmoet hij Bisschop Myriel. Valjean bekeert zich en stelt zichzelf ten doel een moreel goed mens te worden.

Hij besluit opnieuw te beginnen en zijn verleden als Jean Valjean achter zich te laten. Onder de naam Madeleine werkt hij zich maatschappelijk op en brengt het zelfs tot fabrikant en dorpsburgemeester. Op een gegeven moment wordt dan de ziekelijke fabrieksarbeidster Fantine ontslagen. Voor Fantine, die maandelijks geld moet betalen aan de familie die voor haar dochter Cosette zorgt, is dat een ramp. Madeleine echter van Fantines moeilijke situatie hoort, staat hij haar met raad en daad terzijde. Valjean komt echter niet los van zijn verleden.

Javert, die hem op het spoor komt en aanklaagt wegens oplichting. Daarop verliest Valjean zijn zorgvuldig opgebouwde maatschappelijke positie. Als Javert Valjean aan het ziekbed van Fantine komt arresteren overlijdt Fantine aan een shock. Valjean weet echter te vluchten, redt een deel van zijn vermogen en gaat met Cosette naar Parijs. Daar leven ze een tijd lang gelukkig in een soort vader-dochterrelatie. Hun idyllisch leventje wordt echter verstoord als Cosette verliefd wordt op Marius, een studentenleider tijdens de Parijse juni-opstand van 1832. Ook zit Javert Valjean inmiddels weer op de hielen.

Hij kiest voor het laatste. Er volgt een zware strijd op de barricades, waarbij in het kamp van Valjean en de studenten een aantal dramatische doden vallen, waaronder het eveneens op Marius verliefde meisje Éponine en de dappere straatjongen Gavroche. Aan het einde van de strijd krijgt Valjean vervolgens de kans Javert neer te schieten, maar hij laat hem gaan, waarop Javert zelfmoord pleegt. Marius herstelt van zijn verwondingen door de goede zorg van Cosette. Aanvankelijk weet hij niet wie hem gered heeft maar komt daar bij toeval achter als hij met Cosette wil trouwen. Als Marius na zijn huwelijk met Cosette echter achter de ware identiteit van Valjean als voormalig galeiboef komt, probeert hij aanvankelijk de banden tussen Cosette en Valjean te verbreken.